5 tips om je woning koel te houden zonder airco

Puffen, zweten, insmeren, vergeten insmeren, verbranden en vervellen. Allemaal werkwoorden die deze tijd van het jaar maar al te goed van toepassing zijn. Zeker als je geen airco in huis hebt! Gelukkig zijn er nog tal van tips om je woning af te koelen.

Houd je ramen en deuren dicht

Houd je ramen en deuren toe op warme dagen, want anders sluipt de warme lucht zo in je huis. En eens die binnen zit, geraak je er niet snel van af! Sluit daarom alles goed af om je woning zo koel mogelijk te houden. Zet je ramen en deuren pas open als je gaat slapen. Zo krijg je een lekker frisse wind door je huis die tot aan het ochtendlicht voor verkoeling zorgt.

Gele gevel met groene gesloten luiken om de zon buiten te houden
Bron:Chris Barbalis - unsplash

Vermijd apparaten die hitte afgeven

Probeer zo weinig mogelijk apparatuur te gebruiken die warmte afgeeft. Denk maar aan een vaatwasmachine, strijkijzer of stofzuiger. Op een warme dag moet je juist genieten en ontspannen. De was en de strijk gaan heus niet (en helaas niet) lopen. Gebruik ook zo min mogelijk je fornuis of oven om je woning koel te houden. Bak iets lekkers op de barbecue of maak een fris slaatje.

Verduister je woning

Je woning afkoelen is ook je woning beschermen tegen de zon. En dat kan op verschillende manieren! Een zonnescherm helpt bijvoorbeeld al stukken van mensen omdat het zowel de zon buiten houdt als schaduw werpt op je muren. Je muren warmen daardoor minder snel op en geven dus minder stralingswarmte af.

Heb je geen zonnescherm, doe dan zeker en vast je gordijnen toe. Gordijnen houden de meeste warmte buiten, maar de lucht tussen het gordijn en het venster warmt wel nog op. Als je van buitenaf wil werken, plak je best aluminium of zonwerende folie op je ruiten. Die zorgen ervoor dat warmte en zonlicht gereflecteerd worden in plaats van geabsorbeerd. 

amel-majanovic-wCbm0cjNTx0-unsplash
Bron: Amel Majanovic - Unsplash

Isoleer om je woning koel te houden

Een aangename temperatuur binnenshuis begint met een goede isolatie van je muren en dak. Isolatie heeft verschillende voordelen zoals het dempen van geluid, je ecologische voetafdruk verkleinen en ook de warmte buitenhouden. Zorg zeker en vast dat je dak goed geïsoleerd is omdat het tijdens de zomer heel de dag warmte opvangt. 

Haal planten in huis voor verkoeling

Ten slotte kan je ook nog wat groen binnenshuis of buitenshuis aanschaffen om de temperatuur te doen dalen. Bomen en struiken rond je huis werpen schaduw op je huis zodat de muren niet rap opwarmen. Best kan je bladverliezend groen rond je huis hebben, zodat de bomen in de winter toch nog die felbegeerde zonnestralen doorlaten.

Ook kamerplanten hebben zo hun functie. Met warme temperaturen gaan kamerplanten ‘zweten’, waardoor ze hun overtollig water verdampen. Door de verdamping koelen de planten hun bladeren af, maar tegelijkertijd ook de omgeving.

Geen last van de warmte, maar wel van twee linkerhanden?

Lees dan door onze blogs voor allerlei renovatie- en klustips. Of schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang ze maandelijks per mail.

Scroll naar top