Wat moet bestand zijn tegen hitte, krassen en vlekken en moet er bovendien ook nog eens goed uitzien en functioneel zijn? Ja hoor, een keukenblad. En wist je dat een keukenblad ook best duurzaam en ergonomisch moet zijn? Een werkblad voor je keuken moet dus aan heel wat vereisten voldoen. Spit daarom uit welk materiaal het beste is voor jouw keukenwerkblad.
Kunststoffen keukenwerkblad
- Laminaat
Laminaat bestaat uit een aantal vastgelijmde lagen, waarvan de bovenste laag bestaat uit kunststof en de onderste lagen uit samengeperst papier. Voor een keukenblad is laminaat een degelijke oplossing want laminaat is waterdicht en is eenvoudig in onderhoud. De lagere prijs voor laminaat is natuurlijk ook altijd een pluspunt. Gebruik wel steeds onderleggers voor hete potten en pannen, want laminaat is niet hittebestendig.
- Corian
In tegenstelling tot laminaat, bestaat Corian wel uit massief kunststof. Corian wordt gegoten waardoor het allerlei vormen kan aannemen en naadloos is. Perfect voor in een strakke en moderne keuken. Corian is wel niet bestand tegen hitte, krassen en bepaalde zuren en kan het prijskaartje nogal stevig oplopen.
Keukenblad in natuursteen
- Graniet
Een granieten keukenblad kent heel wat voordelen. Zo is het enorm hard, kras- en hittebestendig. En plus, natuursteen, en in het bijzonder graniet, heeft een luxueuze en rustieke uitstraling. Op gebied van afwerking zijn er ook nieuwe ontwikkelingen gaande zodat je kan kiezen tussen een matte, glanzende of gebrande afwerking. Jammer genoeg is graniet wel licht poreus, wat wil zeggen dat er vocht in de steen kan trekken. En vocht in graniet staat gelijk aan vlekken.
- Composiet
In composiet zitten stukjes gerecycleerd graniet verwerkt, alsook kwartskorrels en hars. Dat alles wordt onder hoge druk samengeperst en vormt composiet. Composiet heeft alle voordelen van graniet en is ook nog eens vochtbestendig. Het is ook nog eens minder zwaar, waardoor het makkelijker te bewerken is. Deze voordelen zie je dan ook in het stevige prijskaartje. Let echter wel nog op met hete pannen op composiet, want die kunnen eventueel wel nog voor wat verkleuring zorgen
- Dekton
Dekton bestaat uit een mix van vloeibaar glas, porselein en kwarts en bevat de natuurlijke uitstraling van natuursteen. Eigenlijk heeft dekton niks dan voordelen: het is bestand tegen krassen en vlekken, het is gemakkelijk in onderhoud, het verkleurt niet en is hittebestendig. Enkel het dure prijskaartje voor de fabricatie kan in het nadeel spelen.
Beton als keukenblad
Ook beton is een materiaal dat je kan gebruiken voor je keukenwerkblad. Zijn robuuste en stoere uitstraling is vooral aantrekkelijk in moderne woningen. Beton is hard, slijtvat, duurzaam en hittebestendig. Bovendien wordt beton verkocht aan en gunstige prijs! Waar schuilt het addertje dan? Beton is poreus en laat water binnen. Je kan dit wel aanpakken door het oppervlak te polijsten of een coating geven met olie of lak. Een tweede nadeel is dat beton ontzettend zwaar is en dus belastend voor je onderkasten.
Glazen keukenblad
Ten slotte hebben we nog een nieuwkomer in de wereld van keukenbladen. Glas is redelijk exclusief als keukenwerkblad. Denk daarbij niet aan standaard glas, maar wel aan hoogwaardig gehard glas. Dat is bestand tegen koude en hitte, laat geen water door, en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en zelf motieven. Maar er zijn ook heel wat nadelen aan verbonden. Op glas zie je meteen vettige vingers, stofjes, etc. Daarnaast maakt het redelijk wat lawaai als je er een pot of pan opzet en is het niet bestendig tegen krassen. Glas heeft ook broze randen waardoor het na verloop van tijd scherpe kantjes kan krijgen. De prijs van een glazen keukenwerkblad is erg afhankelijk van de kwaliteit.
Meer weten over keukens?
Laat je kookboeken vallen en lees alles over keuken in onze blog of maandelijkse nieuwsbrief.