Grote schuiframen zijn bijna niet meer weg te denken bij een droomhuis. Ze zorgen voor een verlengend effect, laten tonnen licht binnen en geven een prachtig zicht op je tuin. Ze bestaan in verschillende kleuren en materialen, maar de keuzestress wordt enkel nog groter omdat er ook verschillende types bestaan. Kies uit een van onderstaande 4 types schuiframen en haal buiten naar binnen.
Standaard schuifraam
Laten we beginnen met de klassieker. Het gewone schuifraam rolt open via wieltjes op een rail. Zo simpel is het. Zo’n schuifraam is meestal afgewerkt met borstels voor een soepele dichting. Bij een standaard schuifraam heb je de keuze tussen een monorail, duorail of trirail:
Monorail schuifraam
Bij een monorail heb je een vast kader met 2 vleugels: een vast gedeelte en een schuivend gedeelte. Die bewegende vleugel schuift via één rail voor of achter het vaste gedeelte. Bij een monorail schuifraam wordt er vaak asymmetrisch gewerkt om het gewicht op het schuivende raam te beperken.
Duorail schuifraam
Een raampartij waar beide vleugels kunnen schuiven? Dan heb je een duorail. Een schuifraam met duorail bestaat uit twee identieke vleugels waarbij je eventueel een van de vleugels vast kan laten monteren.
Trirail schuifraam
Een trirail schuifraam bestaat uit een vast kader en drie vleugels die op drie rails schuiven. Twee van die vleugels kunnen schuiven vóór een derde, vaste vleugel. Zo kan je een maximale openheid creëren met 2/3e van het raam dat openstaat.
Hefschuifraam
Een tweede type schuifraam, dat grotendeels overeenkomt met een standaard schuifraam, is het hefschuifraam. In plaats van gewoon te schuiven, til je het bewegende deel eerst op via een hefboomsysteem met een klink. Het voordeel aan een hefschuifraam is dat het is uitgerust met een rubberen dichting, wat het perfect water- en winddicht maakt.
Kiepschuifraam
Een kiepschuifraam kan zowel dicht, open als op kiepstand. Die optie wordt vaak gekozen omdat ze kan verluchten zonder je schuifraam volledig open te zetten. Handig als het bijvoorbeeld regent en je wat verse lucht binnen wil krijgen. Een kiepschuifraam is wel niet geschikt voor grote raamoppervlakken, want het bewegende deel mag niet breder zijn dan 2 meter. Anders wordt het gewicht op de rails te zwaar.
Vouwschuifraam
Wat dacht je ervan om je raam gewoon over de volledige breedte open te doen? Met een vouwschuifraam heb je geen vast gedeelte, maar net verschillende delen die je kan samenvouwen als een harmonica. Ze worden dan ook wel harmonicaramen genoemd. Er heerst nog het fabeltje dat vouwschuiframen minder goed isoleren en niet waterdicht zijn, maar met de vernieuwde technieken van de afgelopen jaren is dat fabeltje al geheel ontkracht.
Verzonken ramen
Vind je de drempel van je schuifraam een struikelgevaar? Geen nood, want alle bovenstaande schuiframen zijn ook verkrijgbaar als verzonken ramen, zelfs vouwschuiframen. Dat wil zeggen dat het raamprofiel net iets dieper in de grond wordt weggewerkt zodat het één wordt met je vloer voor een naadloze overgang. Geen struikelgevaar meer! Let er wel op dat je verzonken schuifraam perfect geïnstalleerd is, want een slechte installatie kan zorgen voor een klemmende schuifdeur of insijpelend vocht.
Nog meer tips voor in je ramen?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.