Kijk jij steeds naar de energielabels als je een toestel koopt? Best wel, want op lange termijn komen toestellen met een goed energielabel goedkoper uit. Maar wat zijn die energielabels nu juist en wat houden de veranderingen in voor 2020?
Wat zijn energielabels
De energielabels zijn ingevoerd door de Europese Unie in 1995 om het algemeen energieverbruik te verminderen. De labels duiden aan, door middel van kleuren en letters, hoe energiezuinig een apparaat is. De meest energiezuinige toestellen hebben een donkeregroene kleur en zijn gelabeld A+++, de meest energieverspillende toestellen hebben een rode kleur en zijn bestempeld met een G. Naast de energiezuinigheid staat ook de capacititeit en het geluidsniveau (vb. van een koelkast) vermeld.
Energielabels terug eenvoudiger gemaakt
In de loop van de jaren zijn de A+-klassen toegevoegd aan het gamma (A+, A++ en A+++). Nochtans kunnen ze wat voor verwarring zorgen. Zo kunnen toestellen met een A+++ categorie wel tot 50% zuiniger zijn dan categorie A+. Om weer duidelijkheid te scheppen worden de energielabels dit jaar vereenvoudigd. A+++ wordt klasse C, A++ wordt klasse D, A+ wordt klasse E en A wordt klasse F. Op die manier worden de duurdere A-labels minder aantrekkelijk voor de klant waardoor ook de prijzen zullen zakken. De nieuwe A- en B-klasse worden vrijgehouden voor toestellen die nog energiezuiniger zijn.
Dit jaar gaat die verandering al in voor wasmachines, vaatwassers, tv’s, koelkasten, lampen en was-droogcombinaties. Vanaf 2025 zijn de ovens, airconditioners, wasdrogers, dampkappen en gespecialiseerde koeltoestellen aan de beurt. In een laatste fase, in 2030, worden de boilers en verwarmingstoestellen onder handen genomen.
Meer weten over energie?
Lees dan onderstaande blogs of schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief