Het gras is altijd groener aan de overkant. Dat is althans wat je overburen binnenkort zullen zeggen als je je aan deze tips houdt voor een groen gazon.
Maai regelmatig je gras
Een groen gazon start met een goed onderhoud. Maai daarom één keer per week in de lente en herfst omdat je gras dan het snelst groeit. In de zomer kan je dat om de twee weken doen en in de winter is het zelfs niet nodig. Zorg er ook voor dat je het gras niet te kort maait. Wat langer gras (4 cm) beschermt je bodem tegen de zon, waardoor ze langer koel en vochtig blijft. Maai ook niet op het heetst van de dag, want dan kan je gras verbranden en krijg je droge plekken.
Tip: Doe mee aan Maai Mei Niet. Daarbij laat je de hele maand mei je gras groeien voor een gezonde tuin met vele beestjes.
Voed je bodem
Je bodem en gras ondervinden ook heel wat stress door er op te stappen, te maaien of door de hitte. Daarom is het belangrijk om je gazon zo’n 2 à 3 keer per jaar van voeding te voorzien: een keer na de winter, een keer op het einde van de zomer en eventueel ook een derde keer in het voorjaar.
Je kan ook kiezen voor voeding zonder speciale meststoffen door te verticuteren. Bij verticuteren breek je door de bovenste laag van je gazon (dode grassen, viltvorming, etc.) zodat regenwater, voedingsstoffen en zuurstof makkelijker tot bij de wortels komen. Bij het maaien snijd je letterlijk de voedingsstoffen van de plant eraf, maar door je gazon te verticuteren strooi je die voedingsstoffen terug op het gras zodat er niks verloren gaat.
Maak de randjes proper
Nu je gazon terug op en top in orde is, is je gras misschien niet meer te stoppen en kruipt het over je randen. Met je grasmachine kan je de kantjes er niet zo makkelijk van afmaaien, maar een bosmaaier komt hier wel handig van pas. Heb je die niet thuis, dan kan je ook gewoon om de 8 weken de kanten met een spade eraf steken.
Wil je meer inspiratie voor jouw tuin?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips. Of je kan je ook volledig laten gaan in één van onderstaande blogs.