Elektriciteit in de badkamer: wat kan er (niet)

Water en elektriciteit gaan niet goed samen en die regel geldt ook in de badkamer. Toch kan je niet zonder. Hoe moet je anders ‘s nachts naar het toilet of je elektrische tandenborstel opladen? Om de veiligheid van je toiletbezoek of zangmoment in de douche te garanderen is een badkamer opgedeeld in verschillende zones. Iedere zone heeft ook zijn eigen veiligheidsvereisten qua elektriciteit in termen van IP-waarde.

IP-waarde

De IP-waarde is een label dat toegekend wordt aan elektrische apparatuur, zoals verlichting, en aangeeft in welke mate het toestel afgeschermd is tegen stof en water. De waarde bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer bedraagt de bescherming tegen vaste voorwerpen en stof. Het tweede cijfer toont de bescherming tegen vocht en water. Dat laatste cijfer is dus van groot belang in de badkamer. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming.

Als je bijvoorbeeld een lichtplan opstelt voor je badkamer, moet je daar dus zeker rekening mee houden.

Elektriciteit in de badkamer - twee hanglampen boven wastafel
Bron: Claus Grunstaudl - Unsplash

Elektrische zone in de badkamer

De badkamer is onderverdeeld in vier verschillende zones. Elke zone heeft zijn eigen veiligheidsvoorschriften qua IP-waarden en werkspanning voor elektrische toestellen. Hoe dichter bij een natte zone, hoe strenger die vereisten zijn.

Zone 0: in het bad of de douche

Alle elektrische materialen zijn strikt verboden. Als je toch een spot in het bad of de douche wilt, dan moet die een IP-waarde hebben van minimum IPX7 (bescherming tegen onderdompeling) en werken op een zeer lage veiligheidsspanning (ZLVS), dat betekent ofwel op 12V wisselstroom of 25V gelijkstroom.

Zone 1: zone vlak boven de douche of het bad

Hier bedraagt de IP-waarde IPX5, wat beschermt tegen waterstralen. De verlichting moet wel nog steeds op zeer lage veiligheidsspanning werken.

Zone 2: tot 60cm rond het bad of de douche

Ook in deze zone is een zeer lage veiligheidsspanning nog steeds verplicht. 230 V spanning is wel toegelaten als het gaat over verlichting die op minstens 1.60m boven de grond hangt. Dat toestel dient wel aangesloten te zijn op een differentieelschakelaar van 30 mA. De IP-waarde verlaagt hier naar IPX4.

Zone 3: de rest van de badkamer

In deze zone volstaat IPX1 (bescherming tegen drupwater). Een zeer lage veiligheidsspanning is niet meer verplicht, maar wel nog steeds aangeraden.

Elektriciteit in de badkamer - wastafel met groene tegels
Bron: Max Vakhtbovych - Pexels

Differentieelschakelaar

Alle stroomkringen in de badkamer moeten beschermd zijn met een differentieelschakelaar van 30 mA. Die zorgt ervoor dat de stroom uitvalt als er contact wordt gemaakt met een gevaarlijke elektrische spanning.

Stopcontacten

Stopcontacten in de badkamer zijn enkel toegelaten in zone 2 en 3 van de badkamer aangesloten op een differentieelschakelaar van 10 mA.

Nog meer tips voor jouw woning?

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor extra leesvoer of snuister eens door onze blogs

Scroll naar top