Had je altijd al gedroomd om met je beste vriend(in) samen te wonen? Door de stijgende vastgoedprijzen zou die droom wel eens kunnen uitkomen. Je zal ook niet de eerste zijn, want cohousing is aan een serieuze opmars begonnen.
Wat is woningdelen?
Kies je voor woningdelen, dan woon je met andere gezinnnen, vrienden of zelfs vreemden onder één dak. Je beschikt over je eigen slaapkamer in een woning, maar alle andere ruimtes zijn gemeenschappelijk en deel je met je ‘woningdelers’. Eigen aan woningdelen is ook dat iedereen inspraak heeft. Iedere bewoner mag dus zijn zegje doen als er bepaalde kosten gedeeld moeten worden, als er werken worden uitgevoerd …
Wat zijn de voordelen van woningdelen?
- Een grote doorslaggever is de kostprijs. Als je aan woningdelen doet, deel je de kosten met je medebewoners waardoor de huur ook een pak lager ligt.
- Je kan rekenen op je sociale netwerk. Je komt regelmatig in contact met je medebewoners waardoor ze ook vrienden worden. Je kan dus op hen rekenen om huishoudelijke taken te verdelen. Want sharing is caring.
- Je kan een woning van betere kwaliteit op de kop tikken omdat je ze huurt met meerdere personen.
- Woningdelen zorgt voor een grotere sociale controle omdat er meer mensen een oogje in het zeil houden.
Wat zijn de nadelen van woningdelen?
- Woningdelen is spijtig genoeg niet altijd rozengeur en maneschijn. Je leeft ten slotte samen met verschillende persoonlijkheden wat risico’s met zich mee kan brengen. Een ruzie kan dus wel eens escaleren.
- Omdat je samenwoont met anderen geef je automatisch een stukje van je privacy op. Gelukkig heb je nog je eigen stekje in je kamer.
- Het kan zijn dat je in kosten moet delen waarvan je het eigenlijk niet ziet zitten. Zo zijn er bijvoorbeeld gemeenschappelijke ruimtes die je helemaal niet gebruikt, maar waarvoor je toch moet betalen.
Nog enkele tips voor woningdelen
- Hou het netjes. Soms is dat moeilijk omdat je met verschillende mensen in eenzelfde ruimte woont. Probeer er toch op te letten, want zo spaar je wel wat ergernissen uit.
- Maak tijd voor elkaar: kijk eens wanneer je huisgenoten vrij zijn en doe iets leuks met hen. Zo leer je elkaar beter kennen en bevordert het de aangename sfeer in huis.
- Betaal de huur op tijd: zorg dat je juiste afspraken maakt met je huisgenoten en stel een datum (en herinnering) in wanneer iedereen moet betalen.
- Probeer samen iets in de keuken: je hebt waarschijnlijk tal van kookboeken vergaard toen je moeder hoorde dat je alleen ging wonen. Probeer daarom ook iets lekkers uit met je huisgenoten.
Nog meer ideeën nodig over alternatieve woonvormen?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips. Of doe inspiratie op in de onderstaande blogs.