Milieuvriendelijk verwarmen, maar toch het effect hebben van een houtkachel? Met een pelletkachel heb je twee vliegen in één klap! Mocht je toch nog wat argwanend tegenover een pelletkachel staan, dan kan je je gedachten op een rijtje zetten met onderstaande voor- en nadelen.
Wat is een pelletkachel?
Een pelletkachel lijkt op een houtkachel, maar werkt met pellets in plaats van houtblokken. Die pellets worden gemaakt van geperste houtkorrels, doorgaans van houtafval. Dat is eveneens de reden waarom er minder bossen worden gerooid voor pellets.
Het grote verschil tussen een houtkachel en een pelletkachel is dat de pelletkachel werkt op elektriciteit. De pellets die in de kachel zitten, ontbranden daardoor op automatische wijze. Het enige wat je hoeft te doen, is de pellets regelmatig bijvullen.
Voordelen pelletkachel
- Eenvoudige bediening: een pelletkachel kan je volledig zelf programmeren aan de hand van een afstandsbediening, sms of applicatie. Naargelang jouw keuze hoef je helemaal niks meer te doen. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je pelletkachel de hele dag brandt, enkel brandt als je thuis bent en meer.
- Hoog rendement: in tegenstelling tot een gewone houthaard, haalt een pelletkachel een rendement van wel 90%! Bij een gewone houtkachel is dat zo’n 40% tot 50%. Je haalt er dus veel meer uit.
- Relatief goedkope brandstof: pellets zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere brandstoffen. Meestal worden de pellets geleverd in zakken van 15 kg die rond de € 10 kosten. Omdat ze in zakken komen, kan je ze ook gemakkelijk stockeren.
- Milieuvriendelijker: de meeste pellets zijn afkomstig uit zaagsel of afvalresten van de houtverwerkingsindustrie. Op die manier hoeven er geen bomen geveld te worden. Als er toch bomen gekapt worden, dan zijn het bossen die speciaal zijn aangeplant voor pellets. Op die manier blijft de CO2-balans in evenwicht.
Nadelen pelletkachel
- Grondig onderhoud: een pelletkachel vraagt meer onderhoud dan je op het eerste gezicht denkt. De verbrandingskamer moet zeker elke week uitgekuist of gestofzuigd worden. Daarnaast moet elk jaar een professional langskomen om het verwarmingssysteem van de pelletkachel te controleren.
- Werkingsgeluid: bij het opstarten van de pelletkachel kunnen de ingebouwde ventilator en schroefmotor wat extra decibels produceren. Bij de recentere, en ook wel duurdere modellen heb je daar minder last van.
- Elektrische voeding noodzakelijk: de ingebouwde afstelling, het aansteeksysteem, de ventilatie en het afvoersysteem werken allemaal op elektriciteit. Plaats je pelletkachel dus zeker in de buurt van een stopcontact.
- Minder natuurlijke vlammen: vaak zijn de vlammen van een pelletkachel kleiner en ogen ze ook minder natuurlijk. Op vlak van sfeer moet de pelletkachel dus wel wat inboeten.
- Dure aankoop: een basismodel van een pelletkachel kost minimaal rond de € 1.500. Afhankelijk van welk type en welke extra’s je kiest, kan de aankoopprijs al snel verdubbelen.
Zoek je naar meer manieren om het lekker warm te hebben in huis?
Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief of lees een van onderstaande blogs.