Een serre kiezen, welke past bij jou?

Wie groene vingers heeft, weet dat maart de maand is om je eerste groenten te kweken. En sommige van die groenten doen dat liever in een knusse, warme ruimte zoals een serre. Wil jij het beste voor je groeiende spruiten? Kies dan jouw serre uit!

Mini serre of kweekbak

Voor de groentjes onder ons is het best om niet meteen een grote serre te kopen, maar te starten op een kleinere schaal. Met een kweekbak uit hout, pvc of aluminium eventueel afgedekt met glas of polycarbonaat kom je al een heel eind om je eerste groenten te kweken. Daarnaast kan je nog kiezen of je de bak aan het venster zet als je geen tuin hebt, of een kweekbak aanschaft zonder bodem zodat je die in de tuin kan plaatsen. Voor deze laatste koop je best een met een afhellend dak, zodat het water makkelijk afloopt en de zon meer impact heeft. Zorg er in het algemeen voor dat de kweekbak minstens 1x1m groot is zodat je verschillende groenten kan kweken, of zodat je er jonge plantjes in kan kiemen om later te verplaatsen in de ‘echte serre’.

kweekbak met groenten in serre
Bron: sincerely media - Unsplash

Kweektunnel

Een kweektunnel is eigenlijk een verkleinde versie van een tunnelserre. Het bestaat uit een serie van ronde frames waarover een doek is gespannen. Op die manier zijn de gekweekte groenten beschermd tegen de meeste weersomstandigheden en ongedierte, maar kan er wel voldoende lucht, licht en water door. Een nadeel aan de kweektunnel is dat de isolatiewaarde wel veel lager ligt dan bij een gewone serre, waardoor er zich temperatuurschommelingen kunnen voordoen.

Tunnelserre

Gaan je groene vingers de ervaren kant op, maar zit je met een beperkt budget? Dan kan je overwegen om een tunnelserre aan te schaffen, het grote broertje van de kweektunnel. Wederom bestaat de serre uit een metalen, gebogen structuur die bedekt is met een plastic folie. Deze serre kan makkelijk op oneffen grond worden geplaatst, maar door de omvang dien je ze wel vast te maken met ankers. Je zou niet willen dat ze ineens wegvliegt! Dit type serre is geschikt voor de kweek van grotere en rechtopstaande groenten zoals komkommers of tomaten. Kies wel voor een tunnelserre met oprolbare wanden zodat de serre regelmatig wordt verlucht. Anders droogt de grond snel uit, wat niet goed is voor je planten.

Serre met groenten in
Bron: João Jesus - Pexels

Glazen serre

Wil je voluit gaan, dan kies je voor een glazen serre. Die is iets moeilijker te (ver)plaatsen, maar nadien heb je er bijna geen onderhoud aan en gaat ze heel lang mee. Soms is het zelf veiliger om een serre met veiligheidsglas te plaatsen, zodat ze tegen een extra stootje kan. Daarnaast heeft een glazen serre als groot voordeel dat er een constante temperatuur heerst, wat goed is voor planten zoals paprika en komkommer die meer warmte nodig hebben. Let er wel op dat je bij een glazen serre een fundering of funderingspalen nodig hebt. Je zou toch niet willen dat je serre op een regenachtige dag in de grond zakt.

Heb jij (beginnende) groene vingers?

Lees dan zeker onze blogs of schrijf je in op de nieuwsbrief om je groene vingers nog meer te ontwikkelen.

Scroll naar top