Een steentapijt, ook wel een korrelvloer of stone carpet genoemd, is een type gietvloer dat bestaat uit kleine kwartssteentjes of grind gemengd met kunsthars. Steentapijt is een naadloze, decoratieve vloer met een warme uitstraling. De korrelgrootte van een steentapijt varieert tussen de 2 mm en 5 mm. Hoe kleiner de korrel, hoe homogener de vloer lijkt.
Open vs. gesloten structuur
1. Open structuur
Een open structuur bij een steentapijt wil zeggen dat de ruimte tussen de steentjes en het kunsthars niet is afgewerkt met een opvulmiddel. Daardoor voelt een steentapijt met open structuur ook iets ruwer aan. Die toepassing wordt vaak buiten gebruikt omdat het gemakkelijk water doorlaat zodat er geen plassen blijven liggen.
2. Gesloten structuur
Bij een gesloten structuur is de ruimte tussen de steentjes dan wel weer afgewerkt. Die variant voelt gladder aan en is makkelijker te onderhouden. Ze wordt daarom meestal aangeraden voor binnenshuis.
Steentapijt buiten
Zoals hierboven al vermeld is een steentapijt buiten ook zeker mogelijk en is een steentapijt met een gesloten structuur aangeraden. Maar er is nog een opmerkelijk verschil tussen een steentapijt binnen of buiten: het bindmiddel. In plaats van epoxy binnenshuis, wordt een speciale lijm (PU-hars) gebruikt buitenshuis. Die mengeling van steentjes en PU-hars wapenen je steentapijt tegen extreme temperatuurverschillen. Bovendien zorgt het er ook voor dat je steentjes na verloop van tijd niet vergelen door de zon.
Steentapijt: de voor- en nadelen
1. Voordelen van een steentapijt
- Na plaatsing is een steentapijt binnen de 24 uur beloopbaar. Na 48 uur kan je er zelfs je meubels al op zetten.
- Een steentapijt is geschikt voor iedere woning. Het kan zowel geplaatst worden in een huis als appartement, nieuwbouw of renovatieproject.
- Je kan een steentapijt ook plaatsen in natte ruimtes zoals de badkamer. Daarvoor is het wel geadviseerd om een steentapijt met gesloten structuur te kiezen én met een beschermende, waterdichte toplaag.
- Een steentapijt is duurzaam: het is onderhoudsvriendelijk, geluidsabsorberend, brandveilig en niet glad.
- Er is een brede waaier aan kleuren en samenstellingen voor een steentapijt.
- Wil je vloerverwarming? Dan is dat perfect combineerbaar met een steentapijt.
2. Nadelen van een steentapijt
- Kies je voor een steentapijt met open structuur? Weet dan dat vuil zich rapper opstapelt. Dat komt omdat een steentapijt met open structuur meer reliëf bevat en vuil rapper blijft liggen.
- Vergeet niet om je sokken uit te doen als je op een steentapijt met open structuur loopt. Anders kunnen ze nogal snel verslijten.
- Heb je heel veel zonlicht in huis? Dan is het mogelijk dat je steentapijt na x-aantal jaar verkleurt. Wil je dat voorkomen? Kies dan ook voor een extra UV-beschermende toplaag binnenshuis.
- Voor alle zekerheid voorzie je best uitzetvoegen in je steentapijt. Een vloer die onderhevig is aan temperatuurverschillen kan uitzetten of inkrimpen. Voorzie je geen uitzetvoegen en wordt het extreem warm, dan kan je vloer opzwellen en barsten.
Prijs van een steentapijt
De prijs van een steentapijt wordt grotendeels bepaald door de oppervlakte. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager het tarief. De prijs is ook onderhevig aan het type structuur dat je kiest. Een open structuur is doorgaans goedkoper dan een gesloten structuur. Al bij al kom je op een gemiddelde tussen de € 30 en € 55 per vierkante meter.
Meer info nodig over vloeren?
Lees dan onderstaande blogs of schrijf je in op de nieuwsbrief voor maandelijkse updates.