Groendak: welk type kies jij?

Een groendak zorgt niet enkel voor meer biodiversiteit, het biedt ook nog eens een extra laag isolatie op je dak. Daardoor blijft je daksconstructie ook beter beschermt en gaat het langer mee. Tal van voordelen dus met een groendak! Enkel de vraag rest nog: welk groendak schaf jij aan?

Intensief vs. extensief groendak

Intensief groendak

Een groendak kan letterlijk een ‘gewone’ tuin op je dak zijn. Je kan er struiken laten groeien, kruiden, bloemen, (vet)planten en zelfs bepaalde (lichte) boomsoorten. Opgelet: er zijn wel enkele vereisten om een intensief groendak te hebben. Je kan bijvoorbeeld geen intensief groendak hebben bij hellende daken. Daarnaast moet je ook een stevige dakconstructie hebben die al dat groen kan dragen. Zo’n groendak weegt al snel rond de 200 kg/m². Ten slotte moet je ook je groene vingers naar boven halen, want een groendak vergt heel wat onderhoud.

Groendak met vetplanten op appartement
Bron: micheile henderson – Unsplash

Extensief groendak

Breekt het zweet je al uit door nog maar te denken aan een intensief groendak? Dan is een extensief groendak meer jouw ding. Op dat groendak groeien vooral mossen, vetplanten en kruiden. Een andere naam voor een extensief groendak is ook een sedumdak, een dak dat vol met vetplantjes staat. Die vergen niet veel onderhoud en zijn goed bestand tegen de hitte. Bijgevolg is een extensief groendak stukken lichter (40 – 110 kg/m²) en kunnen ze ook op een hellend dak voorkomen.

Soorten groendaken

Standaard groendak

Als we spreken over een ‘standaard’ groendak, dan gaat het meestal over een sedumdak. Zoals hierboven beschreven dus! Daarbij worden sedummatten uitgerold op je dak die weinig onderhoud vragen. 

Appartement met groendaken
Bron: Ricardo Gomez Angel – Unsplash

Daktuin of -park

Steeds vaker poppen er leuke architecturale pareltjes uit de grond waarbij ook aandacht wordt besteed aan een groendak. Een daktuin of -park zien we bijvoorbeeld steeds vaker bij residentiële projecten of grote bedrijven zodat bewoners of werknemers ook kunnen genieten van een stukje groen. 

Natuurdak

Een natuurdak richt zich specifiek op het vergroten van de biodiversiteit. Bij voorkeur wordt er gewerkt met inheemse plantensoorten die heel wat vogels en insecten aantrekken. 

Retentiedak

Een groendak met wateropslag heet een retentiedak of groen-blauwdak. Onder de substraatlaag is er een opslagcapaciteit voorzien om regen op te vangen. Dat voorkomt niet enkel een teveel aan water tijdens hevige stortbuien, maar kan in sommige gevallen ook worden ingezet bij drogere periodes.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top