Na een lange dag tot rust komen bij de warme gloed en de dansende vlammen van het vuur, dat is de beste manier om te relaxen. Met de energieprijzen die de pan uitswingen mag de haardensector dan wel voor uitdagingen staan, toch lijkt de toekomst gegarandeerd. Daarom houdt De Backer Haarden je graag op de hoogte. Want geef toe, een gezellig interieur krijgt toch pas de finishing touch als er een knisperend haardvuur aan wordt toegevoegd.
Is een haard nog wel interessant?
Hoeveel verbruikt een gashaard en zijn dat soort haarden altijd de grote slokop wat betreft gasverbruik? Gaan we hout kunnen wegdenken en stoten houthaarden nu echt zoveel fijnstof uit? En wat met de alternatieven als elektrische en bio-ethanolhaarden? Met de schommelende energieprijzen rijzen steeds meer vragen over welk soort haard je nu het best kiest en of ze nog wel relevant zijn. De gezelligheid en warmte van een haard in combinatie met nieuwe technologieën zorgen ervoor dat haarden hun plaats in hedendaagse woningen mogen blijven opeisen. Want geef toe, een knisperend haardvuur blijft toch onweerstaanbaar! Op www.zuinigstoken.be ontdek je een antwoord op tal van veelgestelde vragen maar ook enkele praktische energiecases.
Efficiënte verwarming
Een haard is een lokale warmtebron die warmte geeft waar en wanneer je ze nodig hebt. Je zet de haard niet onbezonnen aan maar gaat er bewust even voor zitten op een moment dat je ervan kan genieten. Zo gaat geen onnodige energie en dus ook geen geld verloren. Dat maakt dat een avond gezelligheid je minder kost dan een goed glas wijn.
Gashaarden
Met het oog op moderne en toekomstgerichte woningbouw en de stijgende vraag naar duurzame alternatieven worden haarden ontwikkeld waarbij niet ingeboet hoeft te worden op de pure vuurbeleving en de sfeer van een houtvuur. Denk bijvoorbeeld maar aan de ECO-stand waarmee tot 40% minder gas verbruikt wordt, de haarden op laag vermogen die ideaal zijn voor de goed geïsoleerde BEN- of passiefwoningen of de gashaarden van Kalfire die klaar zijn voor een toekomst op waterstof.
Houthaarden
Met een houthaard kies je voor de ultieme stookbeleving en het is ideaal voor wie niet afhankelijk wil zijn van gas en elektriciteit. Hout aanhalen, een houtstapel aanleggen, de geur van het hout en het gezellig knetterende vuur … het draagt allemaal bij tot de optimale beleving van je houthaard. Wist je trouwens dat de hedendaagse houthaarden met naverbranding helemaal niet zoveel fijnstof uitstoten als vaak beweerd wordt?
Alternatieve oplossingen
Voor de bio-ethanol en elektrische haarden heb je geen schouw, rookkanaal of gasleiding nodig, alleen elektriciteit. Zo kan je bij een bio-ethanolhaard toch genieten van echt vuur en ook aan de technologie van de moderne elektrische haarden werd de laatste jaren danig gesleuteld zodat de hedendaagse varianten over een zeer levendig vuurbeeld beschikken. Ideaal voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om een gas- of houthaard te plaatsen.
Nog meer weten over verwarmen?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief of lees een van onderstaande blogs.