Wist je dat beton het meest gebruikte bouwmateriaal is ter wereld? Dat komt niet enkel door de vele betonnen constructies die worden gebouwd, maar ook gewoon door je vloer! En je wil toch dat die er altijd proper, zonder te grote scheuren, bijligt.
Eigenschappen van een betonvloer
Waar vroeger betonvloeren nog enkel voorkwamen in garages of magazijnen, vindt die vloer al jarenlang zijn weg in ons interieur. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, duurzaam, naadloos en kras- en slijtvast. Ideaal dus om thuis over te lopen! Het nadeel? Beton is een natuurproduct dat keihard is. Het is bijna een ‘levend’ product dat niet meegeeft als het wat uitzet of krimpt. Gevolg: een scheur in je vloer. Scheurtjes in een betonvloer kan je natuurlijk niet voorkomen, want dat is de charme ook net van het product. Maar als de scheur te groot wordt, doe je er best wel iets aan.
Oorzaak van scheuren in je betonvloer
1. Het beton krimpt
Een scheur in je beton kan ook veroorzaakt worden doordat je beton krimpt. De grootste oorzaak daarvan in hydraulische krimp. Dat wil zeggen dat je beton krimpt door de verdamping van water. Dat kan op twee manieren: je beton wordt gestort bij warm en droog weer of je beton wordt gestort bij koud weer in een warme ruimte. Bij beide voorbeelden verdampt je water te snel uit het beton en ontstaan er scheuren.
2. Het beton zwelt op
Verschillende factoren kunnen voor een beton zorgen die uitzet en scheuren vormt. Een van die factoren is als je beton in rechtstreeks contact staat met de grond. De zouten in de grond kunnen een chemische reactie veroorzaken in het aluminaat, een soort chemische verbinding van het cement. Door die reactie wordt een uitzettende stof gevormd. Een andere factor kan de invloed van vriesweer zijn op het nog vrije water in het beton. We weten allemaal dat water uitzet als het bevriest. En dat is niet anders bij beton. Een laatste factor kan te maken hebben met de bewapening. In bepaalde omstandigheden kan de bewapening oxideren en roesten. Hoe meer roest op de bewapening hoe meer het beton uitzet.
Gescheurde beton herstellen
Grote scheur gespot in jouw betonvloer? Vraag aan het bedrijf dat je vloer heeft gelegd om ze te repareren of steek zelf de handen uit de mouwen.
1. Mortelsoort bepalen
Beginnen doe je door de juiste mortel te gebruiken. Daarvoor heb je twee opties: smeerbare mortel en gietmortel. De smeerbare mortel wordt vooral gebruikt bij probleemzones zoals hellingen. Gietmortel is dan weer beter voor het opvullen van gaten en spleten.
2. Scheur uitbeitelen
Het klinkt misschien contradictorisch, maar om je scheur weg te werken moet je ze eerst vergroten. Door ze wat extra uit te beitelen zorg je voor een beter hechtingsoppervlak. Zorg er wel voor dat je na het beitelen als het stof en de onzuiverheden weg stofzuigt.
3. Mortel aanbrengen
Tijd om de scheur te dichten! Breng de mortel aan op de scheur moet een truweel en zorg dat de volledige scheur is gevuld. Druk wat aan om luchtbellen te voorkomen. Strijk daarna de bovenkant vlak, maar laat de mortel nog een beetje boven de vloer uitkomen. Laat het zo een uurtje rusten zodat de mortel al wat kan uitdrogen en nog een beetje zakken. Strijk daarna alles plat.
4. Waterdichte laag
Afsluiten doe je door een waterdichte toplaag aan te brengen. Beton absorbeert namelijk nogal snel vlekken.
Meer inspiratie nodig?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.