Hoe behangpapier verwijderen

Tijd om je oud behang met bloemetjesmotief van de muren te halen? Perfect! Want hieronder vind je enkele manieren om behangpapier te verwijderen. 

Voorbereiding

Als je behangpapier verwijdert komt er heel wat water aan te pas. Bereid je dus voor en dek je vloer af om waterschade te voorkomen. Dek ook al je stopcontacten af en verplaats je meubels naar het midden van de ruimte.

Behangpapier afweken

De meeste gebruikte, en ook oudste en makkelijkste manier is behangpapier afweken. Voor deze handige methode hoef je helemaal niks speciaals te gebruiken. Enkel een emmer met water, een spons en borstel of vod.

Maak je spons vochtig, ga meerdere malen over de muren en laat het water minstens tien minuten intrekken. Daarna kan je het behang makkelijk verwijderen. Heb je nog lijmresten aan de muur? Ga nog eens met de natte spons erover, laat het intrekken en veeg het opnieuw af.

Zorg er wel voor om warm water te gebruiken zodat het behangpapier gemakkelijker los komt.

muur met deels behang en schilderwerk

Behangpapier afstomen

In plaats van je muur nat te maken met een spons, kan je ze ook stomen met een stoomapparaat. Zo’n stoomapparaat kan je huren of kopen bij de meeste doe-het-zelf-zaken. In het algemeen vul je de koker met water en wacht je tot het water warm is. Daarna is het kwestie van de stomer op de muur te richten zodat het water vernevelt op het behang. Laat het even intrekken en dan verwijderen die handel.

Vinylbehang verwijderen

Spijtig genoeg is niet al het behang even gemakkelijk om te verwijderen. Zo heb je bijvoorbeeld vinylbehang dat een gesloten en waterdichte structuur heeft. Het is dus niet mogelijk om het behang er af te stomen of er met water over te gaan. Wat je wel kan doen is kleine gaatjes perforeren in het vinylbehang met een prikroller. Daarna kan je weer aan de slag met je spons of stomer.

Glasvezelbehang verwijderen

tafel en laptop voor behang met retromotief

Nog een stapje moeilijker is glasvezelbehang verwijderen. Dat komt omdat de glasvezellijm ontzettend sterk is en erg vast zit aan het pleisterwerk. De kans op beschadigingen aan je muur is daarom ook aanzienlijk groter dan bij andere soorten behang. Er wordt dan vaak gekozen om het oppervlak uit te plamuren en vervolgens weer te overschilderen.

Behangpapier verwijderen met cola

Je kan ook de alternatieve tour opgaan. Als je de raad van tante Kaat moet geloven, kan je behangpapier ook gemakkelijk verwijderen met een sopje van water en cola, azijn of dreft. Daarna steek je je vod erin en maak je het behang nat. Of dit middeltje effectief werkt laten we volledig aan jou over.

Wil je net wel behangen?

Dan hebben we interessant leesvoer voor jou op onze blogpagina? Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips & tricks.

Scroll naar top