Wie zegt dat dakgoten niet belangrijk zijn? Integendeel! Ze houden juist het water weg van je muren en funderingen zodat je geen last krijgt van opstijgend vocht. Je dakgoot schoonmaken is dan ook een must om vochtproblemen te voorkomen.
Waarom zou je een dakgoot reinigen?
Je dakgoot verwaarlozen leidt niet enkel tot een verstopping, maar kan ook schade brengen aan je tuin, dakgoot zelf of je woning.
Schade aan je tuin: een verstopte dakgoot voert je water niet meer in de juiste richting af. Daarom kan het overtollige water zich bijvoorbeeld richting jouw tuin begeven, waardoor het een zompige en natte boel wordt.
Schade aan je dakgoot: je dakgoot komt onder heel wat druk te staan door al het vuil en stilstaand water. Door het gewicht kan een slecht onderhouden dakgoot bezwijken of doorhangen.
Schade aan je woning: Het water dat over de dakgoot loopt kan vochtschade aanbrengen aan je gevel en binnendringen in de muren. Daardoor loop je het risico op lekkages of zelfs schimmelvorming.
Hoe herken je een verstopte dakgoot?
Uiteraard herken je een verstopte dakgoot als het water erover stroomt, maar dan ben je eigenlijk al te laat. Het is ook van belang om de beginnende verschijnselen van een verstopte dakgoot te herkennen zodat je rapper kan handelen. Andere verschijnselen zijn:
- Onkruid of mos in en rond de dakgoot.
- Muggen en vliegen in de dakgoot. Deze beestjes houden namelijk van stilstaand water.
- Vochtplekken langs de gevel onder de dakgoot nadat het geregend heeft.
Hoe reinig je je dakgoot?
Begin eerst met de juiste materialen: een stevige ladder, handschoenen, een schepje, een emmer voor het afval, een schuurspons voor het hardnekkige vuil en een tuinslang.
- Plaats je ladder stevig op de grond en zorg dat ze minstens 1 meter boven de dakgoot uitsteekt. Dat zorgt voor meer stabiliteit.
- Eens bovenaan de ladder is het tijd voor het vuile werk: je dakgoot kuisen! Het makkelijkste is om het vuil te verwijderen wanneer het nog vochtig is. Dan kan je meer dingen tegelijk vastnemen of opscheppen. Plaats of hang een emmer in de buurt waar je makkelijk het vuil in kan doen.
- Wanneer al het grove vuil uit de dakgoot is, is het tijd om de restjes te verwijderen. Daarbij komt een schuurspons (of eventueel staalborstel) van pas. Let er wel op dat je de dakgoot zelf niet beschadigt bij deze stap.
- Tenslotte gebruik je de tuinslang om de laatste restjes weg te spoelen.
Meer buitentips nodig?
Na het lezen van onze blogs of maandelijkse nieuwsbrief zal je allicht meteen je laarzen willen aantrekken