Is waterstof het nieuwe goud? Als het aankomt op fossiele brandstoffen verminderen en een duurzame energietransitie, dan is het eerste element in de tabel van Mendeljev zeker een interessante kandidaat! Zo heb je bijvoorbeeld al bussen die op waterstof rijden. Maar is waterstof, in het bijzonder verwarmen op waterstof, toekomstmuziek voor je woning?
Waarom is waterstof een interessant goedje?
Eerst en vooral hoef je geen schrik te hebben dat er een tekort aan waterstof zal zijn, want het is het meest voorkomende element in het ganse universum. Kleine kanttekening wel: waterstof in zijn pure, natuurlijke vorm komt niet voor op onze planeet. Daarom wordt ze geproduceerd aan de hand van water en (groene) elektriciteit, zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Ook qua infrastructuur hoeven we ons geen grote zorgen te maken, want mits enkele aanpassingen zouden de (aard)gasleidingen dienst kunnen doen als medium om waterstof te vervoeren. Ten slotte kan waterstof op verschillende vlakken worden toegepast. Denk maar aan (inter)continentaal vliegen, woningen verwarmen, fossiele grondstoffen in de plastic industrie vervangen …
3 types waterstof
De wijze waarop waterstof wordt geproduceerd kan onderverdeeld worden in drie types:
1. Grijze waterstof
De term ‘waterstof’ klinkt misschien heel groen en duurzaam, maar schijn bedriegt. Grijze waterstof heeft namelijk geen ‘groen’ proces. Om een miljoen ton waterstof te produceren is meer dan 4 miljard kubieke meter aardgas nodig. Daarbij komt ongeveer 12,5 ton CO2 vrij. Toch wordt zo goed als enkel grijze waterstof geproduceerd.
2. Blauwe waterstof
Ook blauwe waterstof is niet bepaald milieuvriendelijk qua productie, want het proces is helemaal gelijkaardig aan dat van grijze waterstof. Het verschil zit hem erin dat de CO2-uitstoot wordt opgevangen, ook wel ‘Carbon Capture and Storage’ genoemd. Maar aan de opslag van die uitstoot hangt ook een prijskaartje vast. Dat resulteert in een hoge productiekost. Daarom wordt blauwe waterstof nergens op grote schaal geproduceerd.
3. Groene waterstof
We zijn gekomen aan de propere variant! Dit type waterstof biedt alle voordelen die we in het begin hebben aangehaald. Water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof via groene energie, zoals wind- of waterenergie, zonder enige vorm van CO2-uitstoot.
Wat houdt er ons tegen om groene waterstof te produceren en te gebruiken?
1. Schaarse middelen
Schaars? Maar waterstof is toch het meest voorkomende element in het universum? Dat klopt, maar er is niet genoeg groene waterstof. Het ziet ernaar uit dat de komende jaren daar ook geen verandering in komt, want het wordt nergens op grote schaal geproduceerd.
2. Inefficiënt productieproces
Zoals net aangehaald wordt er nog geen duurzame waterstof geproduceerd op grote schaal. Dat komt omdat het productieproces enorm energie-intensief is, waarbij 20% tot 40% van de energie verloren gaat. Stel dat de waterstof toch tot in onze woning geraakt, dan moet de ketel het ook nog omzetten zodat je warm water krijgt. In totaal kom je dan al snel aan een energieverlies van meer dan 50%.
3. Prioriteiten liggen elders
Op dit moment is groene waterstof eigenlijk al ‘uitverkocht’ tot 2030. Deels omdat er geen productie is op grote schaal, deels omdat het een inefficiënt productieproces heeft, maar ook omdat sommige industrieën voorrang krijgen op waterstof. Zo’n industrie is bijvoorbeeld de productie van duurzaam kunstmest omdat er geen andere groene alternatieven bestaan om het duurzaam te maken. Waterstof gebruiken als methode om je woning te verwarmen is een van de laagste prioriteiten omdat er al voldoende groene alternatieven bestaan.
Wil je nog meer duurzame alternatieven ontdekken?
Lees dan een van onderstaande blogs en schrijf je in op de nieuwsbrief.