Tuinieren associeer je niet meteen met de herfst en winter. Hoewel de meeste planten en dieren zich in een diepe slaap bevinden, zijn er toch heel wat klusjes die je ook tijdens de koude maanden in je tuin kan doen. Hieronder vind je een kluslijst voor de groene vingers onder ons.
Vijver vorstvrij houden
1. Planten
Een vijver moet je voorbereiden op de winterperioder. Maak eerst de vijver schoon en haal alle rotte planten eruit. De planten kunnen er namelijk voor zorgen dat het water verzuurt door het vrijgelaten CO2 als de vijver is dichtgevroren.
2. Vissen
Heb je tropische vissen in de vijver, dan zal je ze even moeten onderbrengen in een aquarium omdat ze de koude temperaturen niet zullen overleven. Vissen die wel tegen het koude water kunnen, mag je laten zitten. Geef ze wel iets minder voeding dan in de zomer.
3. Vijverpomp
Koppel je vijverpomp los en haal ze binnen. Die kan namelijk bevriezen en kapotgaan. De luchtpomp kan je wel gewoon laten zitten.
Tuinieren voor de vogels
De winter is voor iedereen een barre en kille periode, ook voor dieren. Maak daarom je tuin vogelvriendelijk met enkele aanpassing. Hang vetbollen op, strooi wat voer of fruit rond in de tuin of hang nestkastjes op.
Bomen snoeien
De winter is voor vele bomen de perfecte gelegenheid om ze te snoeien. In die periode gaan ze in een soort winterslaap, waardoor hun sapstroom sterk vermindert en ze niet gaan bloeden als je ze snoeit. Snoeien in de winter doe je best door de dubbele knoppen te verwijderen, samen met de dode takken, onderste takken en takken die over elkaar schuren.
Tuin heraanleggen
Meer zin om binnen met je tuin bezig te zijn, in plaats van buiten? Dan kan je een nieuw tuinplan opstellen. Neem er een pen en papier bij en schets al even uit wat je voor ogen ziet. Misschien wil je wel een vijver in de tuin of een nieuw paadje. Of wie weet wil je een paar bomen planten of een wilde bloementuin aanleggen.
Onkruid wieden
Niet elke winter is altijd even streng, waardoor ook sommige planten in de war zijn en nog aan het schieten zijn. Zo kan ook onkruid nog steeds groeien in het winterseizoen. Als je dus onkruid tegenkomt in je tuin tijdens de winter, is het maar best dat je dat ook gewoon uittrekt. Om onkruid te bestrijden is het belangrijke dat je ook de wortel er volledig uittrekt, anders komen ze een paar weken nadien gewoon terug naar boven.
Bloembollen planten
Voorjaarsbloemen steek je best op tijd in de grond zodat ze kunnen wortelen. Eigenlijk nog voor het begint te vriezen. Van zodra de vogels terug beginnen te fluiten, zullen de eerste bloembollen uitkomen en verandert je tuin in een kleurrijk bloemenparadijs. Neem wel je tijd om de bollen te planten, want ze mogen niet zomaar lukraak in de grond worden gezet, maar wel met behulp van een beplantingsplan.
Wil je nog meer in je tuin werken?
Lees dan onze tips in de maandelijkse nieuwsbrief of verdiep je in een van onderstaande blogs.