Wat is houtskeletbouw?

Bouwen met hout wordt steeds populairder. Nee, niet enkel voor tafels of stoelen, maar ook voor woningen. Waar houtskeletbouw vroeger enkel voor kleine constructies werd gebruikt, rijzen nu volwaardige woningen uit de grond.

Wat is houtskeletbouw?

Bij houtskeletbouw wordt er gewerkt met houten stijlen. Nogal logisch, uiteraard. Dat in tegenstelling tot de klassieke bouwmethode uit metselwerk. De ruimte die zich tussen de houten balken bevindt, wordt opgevuld met isolatie en afgewerkt met plaatmateriaal. De buitenafwerking kan wel anders worden ingevuld met bijvoorbeeld bakstenen of bepleistering. Qua look en feel is het dus gelijkaardig aan een traditionele bouwmethode.

Wat zijn de voor- en nadelen van houtskeletbouw?

Voordelen houtskeletbouw

  • Flexibiliteit: een woning uit houtskeletbouw heeft een grote keuze aan afwerking. Denk maar aan ramen of deuren die snel kunnen toegevoegd of verwijderd worden. Ook kan je makkelijk aanpassingen doen in de grootte en de hoogte. Je zit dus niet vast aan een vorige constructie.

  • Snel opgebouwd: alle elementen van een houtskelet worden al op voorhand gemaakt in een atelier, waardoor er minder tijd wordt verloren. Bovendien is houtskeletbouw ook gelijk aan droogbouw. Er komen geen natte elementen aan te pas, zoals bijvoorbeeld beton dat moet uitdrogen.
Houtskeletbouw binnenkant woning
Bron: Daniel Lorentzen - Unsplash
  • Ecologisch en duurzaam: de productie van hout stoot minder CO2 uit dan traditionele woningbouw. Dat komt omdat het energieverbruik een stuk lager ligt. Zoals hierboven al vermeld bespaart houtbouw ook water omdat er geen cement, beton, stucwerk, etc. aan te pas komt. Hout heeft ook een even lange levensduur als standaard bouwmaterialen, minimaal 75 jaar.


  • Binnenklimaat: Hout werkt vochtregulerend waardoor er alle seizoenen een gezond binnenklimaat is. Bovendien nemen houten muren geen warmte op waardoor er geen warmteverlies of -opname gebeurt via de muren. Dat zorgt ervoor dat de warmte binnenshuis constant blijft en je minder vaak de verwarming moet gebruiken. Een derde voordeel voor je binnenklimaat is dat hout geluiddempend werkt voor omgevingsgeluiden.

     

  • Vuurwerend: Misschien iets waar je niet meteen aan denkt, maar houtskeletbouw is even goed bestand tegen vuur dan traditionele bouw. Om massieve houten balken effectief te laten ontbranden heb je een lange reactietijd nodig en een hoge temperatuur, wat ook een traditioneel gebouw in lichterlaaie zet.
Houtskeletbouw buitenkant woning
Bron: Vlado Paunovic - Unsplash

Nadelen houtskeletbouw

  • Contactgeluid: hoewel hout de omgevingsgeluiden goed absorbeert, is dat niet het geval met  contactgeluiden. Je kan contactgeluiden bij houtbouw wel beperken door een dubbele of zwaardere beplating, maar het zal hoorbaar blijven.

  • Schimmel of rotting: hoewel schimmel of houtrot niet vaak voorkomt bij een houtskelet wordt er toch voor gewaarschuwd. Schimmel en rot ontstaat als het hout in contact komt met vocht en lucht. Dat tast de sterkte van het hout aan en bijgevolg ook de draagkracht. Dat probleem komt meestal enkel voor bij een houtskelet dat niet goed geplaatst is.
  • Laag accumulerend vermogen: dat wil zeggen dat hout niet rap warmte of koude opneemt. We beschreven dit als een positief punt voor je binnenklimaat omdat je ruimte dan snel opwarmt en constant blijft, maar het is een mes dat aan twee kanten snijdt, want de warmte blijft ook hangen. Je woning kan dus ook te warm worden zodat je de warmte moeilijk buiten krijgt.

  • Ongedierte: net zoals bij schimmel of rottend hout is de kans miniem dat je beestjes zal oplopen in je hout. Die kans is enkel mogelijk bij een slechte plaatsing.

Kosten houtskeletbouw

De kosten van houtskeletbouw zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een traditionele woning. Het voordeel is wel dat de bouwtijd korter is (4 tot 5 maanden), wat je wel werkuren bespaart. Bovendien is een woning uit houtbouw ook iets flexibeler omdat je er verschillende stijlen mee op kunt gaan.

Meer weten over woningbouw?

Lees dan onderstaande blogs of schrijf je in op de nieuwsbrief voor maandelijkse updates.

Scroll naar top