Keukens heb je in verschillende vormen en maten. Maar hoe weet je nu welk type keuken bij jou past en of die geschikt is voor de ruimte in jouw woning? We geven je een overzicht mee van de soorten keukens die je op de markt kan vinden.
Open of gesloten keuken
De eerste vraag die je je moet stellen is of je een open of gesloten keuken wilt. Het heeft allebei zo zijn voor- en nadelen: een open keuken geeft je een gevoel van ruimte en je verliest het contact niet met de leefruimte. Een gesloten keuken verbergt dan weer al je vuile potten en pannen in de keuken tijdens het koken en je hebt minder geluidsoverlast in je leefruimte van je mixer of het piepen van de microgolf.
Eilandkeuken
Een eilandkeuken is geschikt voor een open ruimte met voldoende plaats, waarbij je keukeneiland in het midden van de keuken is geplaatst. Het handige aan een keukeneiland is haar multifunctionaliteit: je kan erop koken, je kan het gebruiken als extra werkvlak of als ontbijttafel. Ergonomisch gezien plaats je de gootsteen best in het keukeneiland en voorzie je een bewegingsruimte van minstens 120cm tussen het eiland en de wandkasten om je comfortabel te verplaatsen. Die 120cm geldt trouwens voor alle keukens om je vrij te kunnen bewegen.
Keuken in een U-vorm, G-vorm of L-vorm
Keuken in een U-vorm
U-vormige keukens passen best in grotere ruimtes en hebben een optimale zoneverdeling. Dat wil zeggen dat je loopafstand tussen de spoelzone, kookzone en koelkast tot een minimum wordt beperkt. Bij een keuken in U-vorm kan je je opbergmogelijkheden ook nog vergroten door speciale hoekkasten.
Keuken in een G-vorm
Ook G-vormige keukens zijn enkel geschikt voor grotere ruimtes. En wederom heeft ook dat type keuken een goede zoneverdeling waardoor je korte loopafstanden verkrijgt. Een G-vormige keuken kan je vergelijken met een eilandkeuken, maar waarbij het keukeneiland is vervangen door een werkblad of tafel die vasthangt aan je keuken.
Keuken in een L-vorm
De L-vormige keuken wordt vaak gekozen omdat je de ruimte hebt om een tafel te zetten midden in de keuken. Het nadeel van deze opstelling is dat je langere loopafstanden creëert. Ergonomisch gezien plaats je de spoelbak best in het midden om de afstanden te verkleinen.
Dubbelwandige of enkelwandige keuken
Dubbelwandige keuken
Ook wel de parallelkeuken genoemd, krijgt zijn naam omdat je aan tegenoverstaande wanden kasten hebt. Dit type keuken wordt daarom ook vooral gebruikt in gesloten ruimtes. Deze keuken is trouwens ook de favoriete opstelling van chef-koks, omdat ze in één draaibeweging van de ene kookzone naar de andere kunnen gaan zonder zich al te veel te moeten verplaatsen.
Enkelwandige keuken
Deze keuken beslaat slechts één wand, vandaar ook soms de naam ‘I-vormige keuken’, en is geschikt voor kleine ruimtes. Ze wordt dus vooral geïnstalleerd voor plaatsbesparende redenen. Ergonomisch is dit de minst goede keuken aangezien zich alles op een rechte lijn bevindt, waardoor je ook de verschillende keukenzones goed moet inplannen.
Nog meer tips voor je keuken?
Terwijl je op je eten wacht kan je alvast een van onze andere blogs lezen of je inschrijven op de nieuwsbrief.