Is jouw dak aan vervanging toe? Als je een ervaren klusser bent, kan je misschien wel je eigen dakpannen leggen. Een goed gelegd dak bied je tenslotte jarenlang zekerheid en bescherming tegen weer en wind. Wij hebben een stappenplan ‘dakpannen leggen’ opgesteld zodat jij aan de slag kan gaan.
Stap 1: de voorbereiding
Vraag raad bij jouw gemeente
Zoals bij iedere klus is de voorbereiding noodzakelijk, ook bij dakpannen leggen. Voor je nog maar begint aan het leggen van je dak, bekijk je eerst wat de regels van jouw gemeente zijn. Afhankelijk per gemeente bestaan er voorschriften over de materialen, isolatie, ventilatie, etc. en zelfs of de dakpannen wel in het straatbeeld passen.
Benodigdheden
Ben je alles te weten gekomen? Dan kijk je naar alle benodigdheden om dakpannen te leggen. En daar staat veiligheid voorop! Gebruik werkschoenen en aangepaste kledij en blijf uitermate geconcentreerd als je een tiental meter boven de grond staat. Voor het dak zelf heb je natuurlijk de dakpannen nodig, maar ook bevestigingsmateriaal, onderdakfolie, panlatten (minimaal 1,5 cm dik), boor, etc.
Stap 2: het onderdak en de panlatten
Het onderdak
Voorbereidingen getroffen? Dan is het tijd om het onderdak en de latten van je dak te leggen. Het onderdak breng je aan met een folie. Dat zorgt voor de regendichtheid en de afvoer naar de goot. Zorg ervoor dat de onderdakfolie strak gespannen is voor een optimale waterafvoer en thermische isolatie van je dak.
De tengellatten en panlatten
Nadat je onderdak is gelegd, plaats je de tengel- en panlatten. De tengellatten plaats je als eerste en verticaal op de kepers van het dak. De panlatten plaatsen je er horizontaal op en dienen als ophangpunt voor de dakpannen. Het belangrijkste bij deze stap is om alles uit te meten zodat de onderlinge afstand tussen de panlatten correct is en de dakpannen die je erop legt overlappen. Die overlap is afhankelijk van het type dakpan, de hellingsgraad van het dak en de manier waarop je ze hangt.
Stap 3: dakpannen leggen
Tijd voor de dakbedekking! Als je dakpannen legt, werk dan steeds van onder naar boven. Zo behoud je een overzicht over het dak. Eens je de eerste rij dakpannen op een goede manier gelegd hebt, ben je vertrokken voor de rest van je dak. Plaats je dakpannen met een enkele, dubbele of driedubbele overlap. Hoe meer sluiting, hoe meer beschermd je dak is tegen wind en regen. Eens je bovenaan het dak bent, is het tijd voor de nokpannen. Die plaats je bovenaan de nok door ze vast te schroeven. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de zijkant dicht te maken waar het dak grenst aan de muur. Dat doe je door een voeg te slijpen en op te vullen met bladlood.
Stap 4: dakpannen verankeren
Omdat je rekening moet houden met de weersomstandigheden worden verschillende dakpannen verankerd aan de onderliggende pannenlatten. Vaak gelden er per gemeente bepaalde regels waar de verankering aan moet voldoen. Maar die regels ben je al te weten gekomen in stap 1.
Geen dakrenovatie, maar wel andere renovaties gepland?
Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief of lees onderstaande blogs